Samen voor rechtvaardigheid, samen met Broederlijk delen

Zo klinkt de slogan van de campagne van Broederlijk Delen in 2024.Ondanks alles moeten we hoopvol blijven, moed en kracht bewaren in veranderende tijden. Ook bij Broederlijk Delen verliest men de moed niet. Als we terugblikken op projecten van de vorige jaren zien we lichtpuntjes vertelt een medewerker van Broederlijk Delen.

Hoop doet mensen opstaan

Tijdens de betoging in 1963 hield Martin Luther King op de trappen van het Lincoln Memorial zijn wel bekende toespraak “I Have a Dream“, waarin hij zijn hoop uitsprak dat mensen ooit op hun gedrag en niet op hun huidskleur beoordeeld zouden worden. Een jaar later, op 10 december 1964, kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede. Door deze man geïnspireerd stond een groep mensen op, ze verzetten zich tegen onrecht, zijn begonnen met actie te ondernemen. Overal waar mensen opstaan tegen onrecht komt er beweging, komen er lichtpuntjes, al is het een werk van lange adem die nooit voldaan lijkt.

Hoe het allemaal begon

Broederlijk Delen ontstond in 1961 als noodhulporganisatie. Kort na de onafhankelijkheid brak er een hongersnood uit in Kasaï, Congo. De Belgische bisschoppen riepen de bevolking op om solidair te zijn. Gelovigen werden uitgenodigd om hun vasten op een geëngageerde manier te beleven. Wat men uitspaarde door soberheid, kon worden gedeeld met de Congolese bevolking.
Hun oproep kreeg massaal gehoor. Een nieuwe vastenbeleving kreeg gestalte. Het klassieke drieluik ‘vasten als tijd van gebed, boete en werken van barmhartigheid’, werd vervangen door ’tijd van bezinning, bekering en solidariteit.’ “De band tussen solidariteit en versobering die toen werd gelegd, heeft Broederlijk Delen nooit meer losgelaten. “Daarna evolueerde Broederlijk Delen naar een ngo die op structurele manier aan ontwikkelingssamenwerking doet.

[…]

Lees meer in KERK & leven van 7 februari 2023

Iedereen is welkom op dinsdag 13 februari om 19.30 uur in Overboelare, parochiaal centrum, Grote Weg 235!

Ann Van Nieuwenhove