Christenen vieren Palmzondag

Vandaag willen we samen stilstaan bij de betekenis van Palmzondag. We herdenken de blije intocht van Jezus in Jeruzalem, een gebeurtenis die zeer veel betekent voor ons christelijk geloofsleven. Laten we ons verdiepen in de symboliek van deze dag. Kunnen we lessen trekken voor ons dagelijks leven?

Tijdens de Eucharistievieringen op Palmzondag zullen we met grote palmtakken in processie door de kerk gaan.  Het herinnert aan de manier waarop het volk van Jeruzalem Jezus feestelijk begroette.  Die enthousiaste mensen spreidden hun kleding op de weg als eerbetoon en erkenning van Jezus als hun koning.  De palmtakken worden gezegend.  We kunnen takjes meenemen naar huis, voor onszelf en ook voor mensen die we kennen… maar welke betekenis hebben ze?

In onze moderne hedendaagse wereld is het belangrijk dat we steeds opnieuw Jezus begroeten in ons dagelijks leven.  Wil jij ruimte maken voor Hem in uw leven en in het binnenste van je hart?  Erken jij Jezus als uw tijdloze God-mens-en-Koning?  Maak jij dagelijks en wekelijks een beetje tijd voor Hem?

De antwoorden op die vragen weerspiegelen we in onze geloofspraktijk.  Maar vaak zijn we verstrikt in de grote drukte van ons leven.  We verliezen daardoor snel het besef van de concrete aanwezigheid van Jezus in ons leven en in deze wereld. Palmzondag laat u ontdekken hoe belangrijk het is om meer bewust ruimte te maken voor God… en Jezus blijvend begroeten als onze leidende kracht. 

Palmzondag wil ook stilstaan bij mensen die ziek of eenzaam zijn, of die lijden onder armoede, oorlog en geweld.  In moeilijke momenten kan je veel troost vinden in de boodschap van medemenselijkheid van Jezus.  Hij heeft zo veel mensen lichamelijk genezen en geestelijk getroost.  Met grote nederigheid, bescheidenheid en eenvoud zien we hem op de ezel, het lastdier van de armen, Jeruzalem binnenrijden.  Zijn leerlingen en nu de Christenen zijn zonder discriminatie goede vrienden van alle mensen: we laten niemand alleen. De symboliek van de palmtakken geeft ons helende kracht.  Daardoor kunnen we moeilijke levensmomenten beter accepteren.  Ook Jezus wist in momenten van lijden en kruisdood dat zijn missie van liefde en barmhartigheid groter was dan alle beproevingen die Hij onderging.  Jezus kon de derde dag uit de dood opstaan en verrijzen bij zijn Vader in de hemel.  Die goddelijke liefdeservaring zullen wij met Hem delen op het einde van ons eigen leven: we zullen ook verrijzen bij ‘onze Vader’.

[…]

Lees meer in KERK & leven van 20 maart 2024

diaken Albert