Processie van Plaisance

Voor een geboren en getogen Geraardsbergenaar is de Processie van Plaisance, die uitgaat op de eerste zondag na de feestdag van Sint-Bartholomeus, of de patroonheilige van de hoofdkerk, iets waar men naar uitkijkt.

Oorsprong

De oorsprong van de Processie van Plaisance ook wel de ‘leutige ommegang’ genoemd heeft te maken met de relikwieën van St.- Bartholomeus, de patroonheilige van onze kerk op de Markt.
Sedert in 1515 de relikwieën van de heilige Bartholomeus overgebracht werden van St.-Martens-Lierde naar Geraardsbergen, heeft jaarlijks een ommegang plaats op de feestdag van de heilige Bartholomeus op 24 augustus, ofwel de zondag nadien (als de feestdag niet op een zondag valt).

Speciaal gebeuren

Deze processie is wel een heel speciaal gebeuren dat nergens zijn weerga kent.
Heel wat plaatselijke verenigingen nemen er aan deel, zowel religieus geïnspireerde als profane. Zij aan zij vormen ze een bonte mengeling van al wat leeft aan godsdienst, cultuur, muziek, sport en verenigingsleven in onze stad. Zowel jong als minder jong, paraderen al dan niet in hun eigen uniform of typische kledij, achter de reuzen van onze stad, die de processie openen.

[…]