Wereldoorlog II en Onkerzele

De voordracht op 2 december is helaas afgelast!

Op vrijdag 2 december vindt in de kerk van Onkerzele een voordracht plaats door de heer Jean-Pierre Van der Meulen over ‘Onkerzele in de Tweede Wereldoorlog’. We gingen vooraf eens op verkenning bij de spreker.

| Als ik goed geïnformeerd bent heeft de Tweede Wereldoorlog – gelukkig – maar weinig slachtoffers gemaakt uit Onkerzele. Alleen Hubert Janssens. Wil je wat vertellen over hem.
> Het graf van Hubert Janssens bevindt zich achter het koor van de kerk, een zwart grafmonument, naast dat van zijn moeder. Hij is in 1912 geboren in Schendelbeke. Hubert werd opgeroepen om als soldaat van het 23ste Linieregiment deel te nemen aan de Achttiendaagse Veldtocht in mei 1940. Hij sneuvelde in Oostwinkel op 26 mei 1940, amper twee dagen voordat ons land zich heeft overgegeven aan de Duitse invaller.

[…]

Lees meer in KERK & leven van 24 november 2021

Jean-Pierre vertelde ons ook nog over spelen in de loopgraven, oprapen van kogelhulzen, de Duitse toren… Daarover – en over nog meer details betreffende wat hierboven staat – zal hij spreken op zijn voordracht in de kerk van Onkerzele op 2 december om 20 uur. Wij zien er naar uit.