Welzijnszorg 2021 “Onleefbaar”

ONBETAALBAAR? ONAANVAARDBAAR!

Een goede woning zou voor onbetaalbare momenten moeten zorgen. Maar voor 1 op de 5 huishoudens in Vlaanderen en Brussel is goed wonen onbetaalbaar. Onaanvaardbaar!

GERAARDSBERGEN

Onbetaalbare en onbereikbare woningen zijn niet alleen een probleem ergens anders, maar ook in Geraardsbergen. Volgende verhalen gaan over mensen “hier”. Hoe ze zich uit de slag getrokken hebben, hoe ze nu toch een betaalbare woning hebben, of toch nog niet. (De namen zijn geen echte, maar fictieve namen).

Cécile kwam in Geraardsbergen aan met 2 kinderen. Ze was uit haar land gevlucht voor partnergeweld. De gevolgen ervan zijn nog zichtbaar. Ze vluchtte ook voor tradities die voor grote ongelijkheid zorgden, en waar zij het slachtoffer van was. Die ongelijkheid werd in stand gehouden door chantage, bedreiging met uitstoting, bedreiging met geweld. De trauma’s die ze hierbij opliep zijn ook nu nog niet verwerkt. Ze had gelukkig een tijdelijke verblijfsvergunning, en een vervangingsinkomen. Haar naam en haar huidskleur verraadden een buitenlandse herkomst. Ze vond geen woning, tenzij een woning die niemand anders wou. In een vochtige kelder met weinig verluchting. Vol schimmel en moeilijk te verwarmen. En ook onredelijk duur. Haar twee kinderen en zijzelf waren door deze behuizing regelmatig ziek. Gelukkig was ze intussen ingeschreven op de wachtlijst voor sociale woningen. Jaren heeft ze het in dit hok moeten uithouden, voor ze een sociale woning kreeg.

[…]

Lees meer in KERK & leven van 8 december

INFO OVER WELZIJNSZORG, EN DE ACTIE 2021

Op de website van Welzijnszorg (www.welzijnszorg.be) vindt u veel en gedetailleerde informatie over Welzijnszorg, over de actie, en over wat u kan doen.