Wat maakt vakantie zo bijzonder?

Deze vraag stelden we aan mensen met een laag inkomen, mensen met beperkingen door allerlei omstandigheden.

Een vakantie in België is even goed als een vakantie in een ander land.

Via de organisatie ‘Iedereen verdient vakantie’ worden vakanties en daguitstappen aangeboden voor mensen met laag inkomen of verhoogde tegemoetkoming. Deze vakanties zijn flink goedkoper door de steun van Toerisme Vlaanderen. Er zijn wel enkele beperkingen. Men kan jaarlijks slechts twee weken vakantie nemen via ‘Iedereen verdient vakantie’ en dit kan ook – mits enkele uitzonderingen – enkel in het Vlaamse landsgedeelte van België.

Ik ga niet op vakantie, omdat ik dan andere dingen niet kan betalen.

Mensen in armoede moeten elke keer opnieuw keuzes maken. Ze kunnen zich niet alles permitteren. Voor velen lijkt op vakantie gaan dan onhaalbaar voor het budget. Maar omdat iedereen recht heeft op vakantie bestaat ‘Iedereen verdient vakantie’. Mensen met tal van problemen hebben dikwijls stress, een vakantie kan ook hen even bevrijden van de gespannen situatie waarin ze leven.

T: “Ik heb niet echt nood aan vakantie. Ik heb wel nood aan contact met mensen, activiteiten die het voor mij de moeite maken dat ik uit mijn huis wil komen. Ik woon in een klein huisje zonder tuin en zo zijn er veel mensen in onze stad. Voor hen is het dus heel goed dat er gemeenschappelijke tuinen, parken of ontspanningsplaatsen zijn, waar mensen kunnen genieten van de natuur, het mooie weer en van elkaar. Een plaats waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.”

[…]

Lees meer in KERK & leven van 30 juni 2021