Wanneer alles uit het geheugen verdwijnt, blijven liedjes hangen.

Een steeds groter wordend deel van de bevolking dreigt in onze samenleving niet meer mee te tellen, contacten vervagen, verwarring verdringt de mens. Mensen worden ouder en het aantal personen met dementie stijgt steeds.

ZINGEN MET DEMENTIE

Muziek en zang blijken evenwel unieke instrumenten om de levenskwaliteit van mensen met dementie te verhogen en om nieuwe communicatie op gang te brengen met hun familieleden en omgeving. Zingen maakt mensen met dementie ‘wakker’, actiever en toegankelijker en appelleert op een positieve manier aan hun vermogens. Zingen helpt hen om aangename herinneringen op te halen en opnieuw aan te knopen bij een deel van hun eigen levensgeschiedenis. Zingen geeft mensen met dementie letterlijk en figuurlijk een stem.

De Stem van ons Geheugen is een zangproject op maat om het dagelijkse leven van mensen met dementie en hun familie of mantelzorgers aangenamer te maken.

Meer info en materiaal over dit zangproject, liedbundels en CD vind je op: www.zingenmetdementie.be

Dit zangproject werd opgestart in West Vlaanderen in 2011.

Zodra Francine De Saeger hiervan hoorde nam ze initiatief om dergelijk project ook in Geraardsbergen te starten. We laten haar zelf aan het woord.

Francine:
Eind 2011 startte ik met een ‘geheugenkoor’ in het woonzorgcentrum De Populier in Geraardsbergen, uiteraard in samenwerking met de ergo-verantwoordelijke van de dienst.

Ik verzeker u dat het een succes is! Ik zie om de veertien dagen mensen terug die uitkijken naar mijn komst en die telkens spreken over de aangename uurtjes.

[…]

Lees meer in Kerk en leven van 2 april 2014

Ann Van Nieuwenhove