Vakantie

Niet zo vanzelfsprekend

Dat we vandaag de dag vakantie hebben en op reis kunnen gaan, vinden we niet meer dan normaal. Toch was dit niet altijd zo. Het is pas op 8 juli 1936 dat betaalde vakantie een collectief recht werd. Deze eerste week betaald verlof werd afgedwongen door de arbeidersbeweging na een zeer woelige periode in 1932 en 1936 met grote stakingen voor betere loons- en arbeidsvoorwaarden.

Tot in 1936 bestond betaald verlof enkel in grote bedrijven waar vakbonden sterk stonden. Zo hadden de spoorwegen reeds sinds 1925 acht dagen vakantie. Vandaag geldt in Europa voor iedereen het recht op 20 dagen vakantie (in de 5-dagenweek).

Vakantie (uit het Latijn vacare, “afwezig zijn”) is dus niet langer voorbehouden voor de hogere klassen van de bevolking (adel of hogere burgerij), maar komt op het eind van 19de eeuw ook in het bereik van een deel van de middenklasse (vrije beroepen, rijke handelaars, …) en later ook meer en meer in het bereik van de arbeidersklasse of het lager kaderpersoneel (fabrieksbedienden, lagere ambtenaren,

gestreden hebben opdat elkeen recht zou hebben op een aantal dagen vrije tijd.

[…]

Lees meer in KERK & leven van 29 juni (let op! parochieblad is voor drie weken)

Vakantie-anders

Gelukkig zijn er heel wat mensen die hun vakantieperiode anders invullen. Soberder, eenvoudiger. Mensen die het nu zo begrepen hebben op het massatoerisme. Voor wie exotische bestemmingen geen must zijn. Maar die genoeg hebben aan een meerdaagse wandeling of fietstocht in de natuur… aan steden bezoeken en andere culturen opsnuiven… zelfs enkele dagen aan zee of in de Ardennen hier dicht bij ons, kan hen voldoende rust en avontuur bezorgen. Je hoeft het echt niet ver te zoeken om van een welverdiende vakantie te genieten. Je kunt het ook vinden in rust, stilte en schoonheid. Het schone ligt soms zo dichtbij: de tover van een zonsopgang, het spetterende vuurwerk van een zonsondergang. Het zijn onvergetelijke momenten. Er is zoveel om van te genieten: bloemen, vogels, vlinders, groene heuvels en weidse landschappen, kleuren en geuren, spelende kinderen, boeiende volwassenen… Je kan elke dag een ontdekkingsreis maken. De vakantie is een geschenk vol verrassingen. Geniet ervan.

We wensen jullie een aangename, onbezorgde en fijne vakantie.

Jan De Lil