VAKANTIE – spirit van jeugdkampen

Wie zomervakantie zegt denkt onmiddellijk aan verre reizen, drukke stranden, exotische bestemmingen en een zee van vrije en  zorgeloze dagen.

Voor jongeren van een jeugdbeweging betekent grote vakantie vooral het jaarlijks weerkerend kamp. Een uitdaging om gedurende 7 of 11 dagen samen een onvergetelijk avontuur te beleven.

Op dit ogenblik, wanneer ik dit artikel uit mijn pen wroet, zitten de meeste jeugdleiders en leidsters nog  volop vastgekluisterd in hun boeken en cursussen, want nog steeds examens. Toch weet ik, uit ervaring, dat hun gedachten meer dan eens afdwalen naar de komende grote vakantie en vooral naar het komende kamp. Naar de vele fijne en leuke momenten die zich op zo’n kamp voordoen, maar ook naar het vele voorbereidende werk dat nog dient te gebeuren wil men een onbezorgd en spetterend kamp beleven. Want het moet gezegd: leiders en leidsters van jeugdbewegingen, maar ook monitoren van JOKRI, sportkampen, mutualiteitskampen enz. steken heel wat tijd en energie in de realisatie van dit groots avontuur. Een kamp is immers meer dan zich gedurende een aantal dagen ergens in de vreemde neervlijen. Het vraagt voorbereiding, planning, afspraken, inzet en heel veel praktische voorbereiding.

En het komt er zo maar niet!
Wekenlang, maandenlang, een heel jaar zelfs heeft men gewerkt aan de sfeer in de groep aan de uitwerking van het kamp, het thema en het verhalend kader. Het kamp wordt dan ook als het orgelpunt, de bekroning van een gans jaar samenzijn beschouwd. Lukt het immers met en in de groep tijdens het werkjaar niet, dan kan men moeilijk verwachten dat diezelfde groep een geslaagd kamp tegemoet gaat. Het ene is onvoorwaardelijk aan het andere verbonden. Een kamp staat nu eenmaal niet op zichzelf, maar is het resultaat van een jaar lang samen werken, samen spelen, samen  plannen uitwerken, kortom groep vormen.

Het kamp biedt heel wat mogelijkheden om anders te leven.
Voor een hele tijd laat men het comfort en de zekerheden van thuis achterwege. Men neemt afstand van al datgene wat men zo gewoon is en gaat de uitdaging aan om op een eerder sobere manier  te leven.

En vandaag de dag is dit geen gemakkelijke uitdaging. Ook jongeren van een jeugdbeweging die op kamp trekken zijn jongeren van hun tijd. GSM… MP3… Ipod… het zijn zaken die in hun leefwereld niet meer weg te denken zijn. Toch zijn ze bereid om ook deze overbodige luxe even voor een paar weken uit hun leven te bannen. Ze hebben genoeg aan elkaars  aanwezigheid, en zijn tevreden met datgene wat de natuur en de groepsgeest hen te bieden heeft.

En zo kan men tijdens een kamp in verwondering en bewondering komen te staan voor het morgenlicht, het geluid van de stappen tijdens een dagtocht, het gejoel en de geestdrift tijdens het spel, de geheimzinnigheid van het nachtspel, het spel van de vlammen, de stilte van de natuur, een gesprek met vrienden, en wie weet, een ontmoeting met God.

[…]

Lees meer in KERK & leven van 1 juli 2015

 

Jan De Lil