Sinterklaas weer op ronde

Het hoeft in Kerk & Leven niet altijd over diep religieuze dingen te gaan. Op 6 december is het weer zover. Dan zal Sinterklaas heel wat kinderen, en bij uitbreiding wie weet ook heel wat volwassenen, weer gelukkig maken met geschenken (speelgoed) en snoep.

Sinterklaas of Sint-Nicolaas is de hoofdpersoon van het jaarlijkse volksfeest, oorspronkelijk een kinderfeest, dat op 5 december in Nederland en op 6 december in België wordt gevierd. Het is gebaseerd op de traditie over de bisschop van Myra, Sint-Nicolaas, die vanaf de derde eeuw na Christus in Klein-Azië leefde.
De moderne vorm van het sinterklaasfeest komt waarschijnlijk uit het prentenboekje “Sint Nikolaas en zijn Knecht” (1850) van de onderwijzer Jan Schenkman (1806-1863), maar het kinderfeest heeft een veel oudere oorsprong.
Het personage is een statige oude man met witte baard en haren, rode mijter en mantel. Hij rijdt op een witte schimmel en heeft een of meerdere helpers, Piet(en).
Sinterklaas wordt ook wel eens de goed heilige man genoemd, een verbastering van goet-hylik-man of goed-huwelijksman. Die reputatie heeft hij te danken aan een goede daad, waarbij hij drie arme meisjes van de prostitutie redde door deze met goud te overladen, zodat ze hun bruidsschat konden betalen. Gratis en voor niks, uiteraard. Aan dat verhaal danken we onze traditie van chocolademunten.

[…]

Lees meer in KERK & leven van 30 november 2016

Jan De Lil