Sint-Hubertus, een geliefde heilige

SINT-HUBERT, KORTE LEVENSSCHETS
Hubert leefde in de 7e eeuw, was de zoon van een hertog en werd de 21ste bisschop van Maastricht. Hij bracht de bisschopszetel over naar Luik, vandaar dat er nu een bisschop is in Luik. Hubert stierf in 727 en werd heilig verklaard op 3 november 743. In 825 werden zijn beenderen overgebracht naar de abdij van Andage in de Ardennen, waar veel gejaagd werd. In de 11de eeuw beschreven monniken zijn leven en in de 15de eeuw werd het klooster een groot bedevaartsoord.
Het gebruik van het gezegende Hubertusbrood komt van het verhaal dat hij een kluizenaar genas van hondsdolheid met het geven van brood. Het brood werd later niet enkel gegeven aan de mensen maar eveneens aan het vee tegen hondsdolheid en razernij.

[…]

Lees meer in KERK & leven van 2 november 2017

GERAARDSBERGEN
Ook in Geraardsbergen is het feest van Sint-Hubertus geliefd. Geraardsbergen heeft een eigen jachthoornkorps bij de jeugdbeweging, KSA. Deze jonge mannen en vrouwen luisteren jaarlijks de Sint-Hubertusviering op in de Sint-Bartholomeuskerk. Deze viering trekt jaar na jaar meer volk naar de kerk.

Vele mensen brengen hun eigen brood mee om tijdens de viering te laten wijden, maar ook zijn er in de kerk broodjes aanwezig die na de viering kunnen worden meegenomen