Sint Elooi

Sint-Elooisbeeld uit de Sint-Elooiskerk (Kortrijk) – Bron: Wikipedia

De heilige die in de laatste maand van het jaar de spits mag afbijten is de heilige Eligius of Sint Elooi. De naam Eligius komt uit het Latijn en betekent: ‘uitgekozen door God’.

De heilige Eligius wordt gevierd op 1 december en de zondag na 24 juni. Dit laatste is het ‘translatiefeest’ (uit het Latijnse translatio): de feestdag waarop de plechtige overbrenging van de relieken van een christelijke heilige wordt herdacht. Zijn feestdag op 1 december wordt ‘koude Elooi’ genoemd; zijn translatiefeest op de zondag na 24 juni ‘warme Elooi’.

Levensloop

Eligius is geboren in Chaptelat, een dorp nabij Limoges in Aquitanië. Hij wilde hoefsmid worden, maar werd al snel opgeleid tot goudsmid door Abbo, muntmeester van Limoges. Op aanbeveling van deze Abbo vroeg koning Chlotarius II aan Eligius om voor hem een troon te maken van goud, versierd met edelstenen. Nadat het werk klaar was gaf Eligius het resterende goud terug aan de opdrachtgever. Deze eerlijkheid bezorgde hem de titel van ‘muntmeester van Marseille’ en een plaats in de hofhouding.

[…]

Lees meer in KERK & leven van 24 november 2021

Jan De Lil