Om nooit te vergeten…

Naar aanleiding van de dag van de wapenstilstand hadden we in Zandbergen een gesprek met Frans De Backer, oud-strijder van de Tweede Wereldoorlog.

Hoe ben je in die oorlog betrokken geraakt?
Nadat ik in 1944 in Sint-Niklaas ben afgestudeerd als onderwijzer, ben ik op 13 oktober binnengegaan als oorlogsvrijwilliger in het kamp van Casteau, waar nu het NAVO-hoofdkwartier Shape is gevestigd. Ik behoorde tot het 1ste bataljon fuseliers. Na twee maanden opleiding moesten wij over Antwerpen noordwaarts. Onze streken waren al bevrijd in september 1944, maar Nederland was nog bezet. De Duitsers waren teruggeslagen tot achter de Maas. Wij trokken door tot aan Willemstad, bij het Hollands Diep. Daar was een watervlakte van 1 kilometer breed die wij moesten verdedigen. Na twee maanden trokken wij verder naar de Moerdijk en naar Dordrecht, waar we gebleven zijn tot 8 mei 1945, het einde van de oorlog in West-Europa.

[…]

Lees meer in KERK & leven van 9 november 2016

Hier past grote dankbaarheid. Wij mogen nooit vergeten dat deze mensen en zoveel andere hun leven gegeven hebben voor de vrijheid van hun volksgenoten. Met reden staan hun namen geschreven op de oorlogsmonumenten, ook in de dorpen van onze streek.