Oekraïense vluchtelingen in Geraardsbergen

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne zijn veel Oekraïners op de vlucht, in eigen land naar het westen, en naar het buitenland, vooral naar Polen, maar ook naar de rest van de wereld. Een deel van de vluchtelingen kwam in België terecht, ook in Geraardsbergen.

Stand van zaken op 7 juni 2022

Het onthaalteam Geraardsbergen bezorgde ons enige informatie over hun aanwezigheid in onze stad.

Er wonen op het grondgebied van Geraardsbergen momenteel 107 Oekraïense vluchtelingen die het beschermingsstatuut van ontheemden hebben aangevraagd. Daarvan zijn er momenteel 101 die een hulpvraag gesteld hebben aan het OCMW en door het OCMW gesteund worden, financieel en sociaal. Twee daarvan zijn sinds vorige week naar Oekraïne teruggekeerd.

50 Oekraïense vluchtelingen in Geraardsbergen verblijven bij 18 gastgezinnen die zich via #plekvrij hebben aangeboden. Daarnaast verblijven er nog 51 Oekraïense ontheemden op ons grondgebied, die zelfstandig wonen of opgevangen worden door kennissen, vrienden of familie, maar een beroep doen op het OCMW voor hulp via het onthaalteam en/of de sociale dienst. Er zijn ook 6 Oekraïense vluchtelingen in Geraardsbergen waar wij kennis van hebben. Ze hebben zich aangemeld op de dienst vreemdelingenzaken, maar ze doen geen beroep op het OCMW omdat ze werken, over genoeg middelen beschikken of door iemand geholpen worden. Wij hebben momenteel nog 7 gescreende gastgezinnen in Geraardsbergen die samen nog 15 mensen kunnen opvangen. Het onthaalteam houdt hen in reserve om noodsituaties lokaal op te vangen.

belangrijk kunnen zijn voor hen. Een huis zoeken, onderwijs, Nederlands leren, OCMW, het ziekenfonds, werk, gelijkwaardigheid van het diploma, medische hulp, integratie…

[…]

Lees meer in KERK & leven van 22 juni 2022

diaken Renaat