Na een bloedhete zomer …

We beleven een uitzonderlijke droge en warme zomer. In Europa dreigen misoogsten, en gaat een ongezien areaal bos in vlammen op. Ook tijdens vakantiegesprekken tussen pot en pint, merken we dat de bezorgdheid over de toekomst hand over hand toeneemt.

Het doet ons stilstaan bij de komende Scheppingsperiode die start op 1 september, de Wereldgebedsdag voor de zorg voor de Schepping. Tot 4 oktober, feest van Sint Franciscus, is het een periode om te bidden en samen te werken aan de zorg voor ons gemeenschappelijk huis.

Dat kan onder meer via de campagne van Ecokerk: “Met een 7-sprong naar Integrale Ecologie”. In voorbereiding van die Scheppingsperiode zond paus Franciscus op 16 juli een boodschap aan de wereld, en dus aan alle mensen van goede wil. Hij moedigt de christenen aan om te bidden in de “grootse kathedraal van de schepping”.

EEN VERRUKKELIJK LIED EN EEN GEKWELD HUILEN

“Vandaag horen wij, als wij goed luisteren, een dissonantie in de stem van de schepping. Enerzijds kunnen wij een verrukkelijk lied horen ter ere van onze Schepper, maar anderzijds horen wij het gekweld huilen omwille van de mishandeling van onze planeet.”

De paus wijst er opnieuw op dat onze Moeder Aarde ten prooi is aan een buitensporig consumeren. De aarde huilt en smeekt om een eind te maken aan haar vernietiging: door overdreven uitputting van de natuurlijke rijkdommen, door een destructieve industriële landbouw, door de vervuiling van de oceanen. Er is de angstkreet van de met uitsterving bedreigde dier- en plantensoorten. En ook de armsten onder ons schreeuwen het uit. Zij zijn, veel meer dan wij, blootgesteld aan de gevolgen van de klimaatverandering: door hittegolven, uitdroging van landbouwgronden of door overstromingen. Jonge mensen roepen ons op om al het mogelijke te doen om de ineenstorting van het ecosysteem te voorkomen.

[…]

Lees meer in KERK & leven van 14 september 2022

Wilfried Van Hove
Ecokerk

Lees alles over de campagne van Ecokerk en de volledige tekst van de pauselijke brief op Ecokerk.be