Meimaand bij Maria in Geraardsbergen

Ben je op zoek naar een bijzondere overnachting? Kies dan voor de charme van ‘B&B Maria Geraardsbergen’. Daar vind je de echte gastvrijheid. Maria is deze maand je gastvrouw. Ze verteld over Geraardsbergen. Welkom!

Starten in Hunnegem: een kerkgang bij Maria van Vrede

Tot enkele tientallen jaren geleden deden ouders de ‘kerkgang’ met hun baby. 40 dagen na de geboorte. Ze toonden hun pasgeboren kindje fier aan de wereld, aan Maria, aan Jezus. In Hunnegem ben je in het oudste Mariaal bedevaartsoord van Geraardsbergen.
Hier, aan de Dender sinds 300 voor Christus, leeft en werkt een kleine Germaanse boerengemeenschap. Ook ambachtslui wonen er: ze hebben ruwe maar gouden handen, zoals Sint-Jozef. Vreugde en werkzekerheid: je bent een goede timmerman, mandenvlechter, smid, tonnenmaker… en je leert aan veel jongens een goede stiel.
Vreugde op het werk begint met vreugde thuis. Hier krijgt elke vrouw veel respect. Want vrouwen letten op het huishouden, en op de kindjes, en op de schoonmoeders. Moeder Maria is ons voorbeeld, want haar man Jozef heeft ze ontzettend lief, haar buren helpt ze, zoals ze haar nicht Elisabeth kon helpen. Haar kindje Jezus is haar kleine hartendief. Ze maakt tijd voor hem, ze leert hem alles, spelend: misschien wel lezen en schrijven, maar vooral hoe de wereld beter kan worden. Dat heeft Jezus zeer goed begrepen: luister maar naar zijn vernieuwende woorden en kijk naar zijn uitzonderlijke daden. Zijn moeder gaf Hij aan ons: Maria is echt onze moeder.

[…]

Lees meer in KERK & leven van 4 mei 2022