KSA GERAARDSBERGEN viert 90-jarig bestaan

Tijdens het weekend van 29 en 30 april 2023 vierde KSA Geraardsbergen feest. Het is immers negentig jaar geleden dat onze bond het levenslicht zag.

Ontstaan van KSA in Geraardsbergen (KSA Sint-Jozef)

Het begon allemaal in 1933 toen Pater Marcel tot studieprefect in het Sint-Jozefsinstituut werd benoemd en er onmiddellijk een Katholieke Actie (KA) werking opstartte.

Toen in 1937–1938 de gouw Oost-Vlaanderen het Guldensporen programma voorlegde, werd de Katholieke Studenten Actie (KSA) een echte jeugdbeweging, waarbij jeugdbewegingsmethodiek een belangrijkere plaats krijgt toebedeeld. Zo kon men van jongs af aan de jeugd sensibiliseren voor het ideaal: “Vlaanderen, hernieuwen in Christus”.

Ontreddering door de Tweede Wereldoorlog (periode 1940–1945)

De Tweede Wereldoorlog heeft de KSA-werking op het Sint-Jozefsinstituut haast lamgelegd. Om nog iets of wat aan werking mogelijk te maken sloot KSA Sint-Jozef aan bij KSA Sint-Jan uit het Sint-Catharinacollege.

Uitbouw na de oorlog

Na de oorlog gingen de twee bonden terug hun eigen weg. KSA Sint-Jozef ontwikkelde zich gestaag. In 1952 kondigde de staf een nieuw programma af: sport, spel en zang worden voortaan de belangrijkste activiteiten van onze werking. Stijl, discipline, vorming, actie kregen meer aandacht. Er werd een Christus-Koningfeest gevierd, tot op vandaag een vaste traditie. Op dit feest worden de geloften afgelegd of hernieuwd en worden de nieuwe banleden officieel opgenomen door het ontvangen van hun fluitkoord. In 1965 kwam er een nieuwe ban, de Leeuwkes, voor jongens van het 1ste en 2de leerjaar.

1968 was een schokkend jaar, waarin ook KSA Sint-Jozef de ‘meiwind’ voelde waaien. Het uniform kwam zwaar ter discussie te staan… men eiste meer inspraak, democratisering, gemengde werking… Het gezag werd aan het wankelen gebracht. Het zou het jeugdbewegingsleven drastisch veranderen.

[…]

Lees meer in KERK & leven van 10 mei 2023

Jan De Lil