Kerstmis 2023

De meeste winkelstraten en zelfs heel wat woonkamers baadden reeds weken in het licht van Kerstmis. Lichtjes overal. De kerstboom pronkt in al zijn glorie reeds een hele tijd in meerdere huizen. In deze donkere dagen een hoopgevende gedachte dat het licht ooit zal weerkomen. Maar bij velen draait het enkel om: sfeer… gezelligheid… knusjes samen zijn… cadeautjes geven…

Want wie staat nog stil bij de echte betekenis van Kerstmis en wie weet nog vanwaar Kerstmis eigenlijk afstamt?

Hoeveel mensen denken en weten nog dat met Kerstmis de viering van de geboorte van Jezus Christus, de verlosser van de mensheid wordt herdacht. Deze geboorte markeert de menswording van God. Kerstmis is dus het feest van de incarnatie van God de Zoon. Als cultureel verschijnsel is Kerst de gekerstende versie van het Winterzonnewendefeest.

Christusmis

Het woord Kerstmis komt van het Middelnederlandse kerstesmisse. ‘Kerstes’ duidt op Christus en ‘misse’ op mis: ‘Christusmis’. Dus: ‘Kerstmis’ verwijst naar de Geboorte van Jezus Christus.

Winterzonnewende

Het licht van de zon was en is in veel natuurgodsdiensten de bron van het leven.
De winterzonnewende op de Romeinse kalender vond plaats op 25 december.
Dat is het moment dat de zon weer in kracht toeneemt: in de natuurgodsdiensten is dit de reden om het Nieuwe Leven te vieren. De winterzonnewende heette in het Romeinse Rijk de dies natalis solis invicti: ‘geboortedag van de onoverwinnelijke zon’. De dag stond in het Romeinse Rijk in het teken van Mithras, een zonnegod die volgens de Perzische mythologie uit een maagd geboren was.

[…]

Lees meer in KERK & leven van 20 december 2023

We wensen jullie een zalig en vredevol kerstfeest
en een gelukkig en vreugdevol nieuwjaar.

Jan De Lil