Jachthoornkorps viert Sint Hubertus

Dat KSA Geraardsbergen beschikt over een 55 koppige fanfare was al langer geweten, maar dat er ook een jachthoornensemble bestaat is minder bekend. Onder leiding van Fernand van Trimpont spelen acht jonge muzikanten geregeld meerstemmige jachthoornmuziek en korte jachtstukjes met een typische sfeer.

November is een bijzonder drukke maand voor de hoornblazers en de groep luisterde reeds verschillende Sint Hubertusvieringen op in de streek.

De feestdag van Sint Hubertus, 3 november, is er een die nauw verbonden is met de jacht. Deze heilige die in de achtste eeuw het christendom verbreidde in de de zuidelijke Nederlanden, was een jager die zichzelf bekeerde nadat hij een kruis had zien verschijnen in het gewei van een edelhert dat hij van plan was te schieten.

Omdat hij eens een man van hondsdolheid genas, wordt hij speciaal aangeroepen tegen deze ziekte. Daartoe wordt ook tegenwoordig nog het zogenaamde hubertusbrood gezegend.

De jachthoorn is een natuurhoorn en heeft geen ventielen, hierdoor ontstaat een specifieke klank, eigen aan jachthoorns. De blazers van KSA Geraardsbergen bouwde door de jaren heen een sterke reputatie op en speelde al op diverse misvieringen, kerstmarkten en jachtpartijen. Het jachthoornkorps van K.S.A Geraardsbergen treedt op in K.S.A.-uniform, in wit hemd en zwarte broek, of in door de organisatie gehuurde jachtkledij.

Voor meer info, neem contact op met dirigent Robrecht Van Lierde, gsm 0485 94 82 90 of surf naar www.ksageraardsbergen.be