In quarantaineperiode verbonden met Onze-Lieve-Vrouw van het Gebed

“In welke situatie jij ook bent, weet dat je in ons gebed bent. Iedere dag. Voortdurend. En als je dat gelooft, dan voel je je nooit alleen. Dat is heel belangrijk als je in afzondering moet blijven of je opgesloten voelt in een beperkte kring. Je kan de muren van je kamer verplaatsen door te lezen en te bidden. Je kan de hele wereld binnenhalen met mensen die je fysiek niet besmetten, maar die jouw hart verruimen en de liefde doen groeien.”

Met deze laatste woorden van zijn brief van 14 maart 2020 spoorde bisschop Lode Van Hecke ons aan om in de noodsituatie waarin we ons bevinden thuis te blijven en om te bidden voor onszelf en voor elkaar. Wat bidden betreft, wat anders zou normaler en logischer voor ons gelovigen zijn dan ons te richten op ‘Onze-Lieve-Vrouw van het Gebed’? Dit is de titel waaronder Maria wordt aangeroepen in Île-Bouchard, een klein dorpje nabij Tours in Frankrijk, een pelgrimsoord in het bijzonder voor gezinnen. Willen wij haar vragen dat ze ons in deze quarantaineperiode een steuntje in de rug geeft en ja ons zelfs leert bidden? Daarom staan wij in deze bezinning stil om bij haar troost te zoeken, naar het voorbeeld van zovelen die bij haar bijstand zochten in Lourdes, Fatima, Kevelaer, Banneux, Beauraing, Scherpenheuvel, Lisp (te Lier), Oostakker of in de Mariakapel van de Oudenberg, van Onkerzele enzovoort.

Door deze coronacrisis konden we in onze kerken niet samen komen en is het kerkelijk leven sinds enkele weken grotendeels stil gevallen. Toch kregen we via de sociale media de kans om God te danken voor zijn barmhartigheid, in de stilte van de afzondering maar geestelijk solidair met elkaar verbonden. Nu de paastijd al een tijdje voorbij is, zitten wij niet stil achter onze schermen maar blijven biddend verbonden met Onze-Lieve-Vrouw van het Gebed, zij die aan de voet van het Kruis van haar Zoon voortdurend in gebed en bezinning wist te blijven. Maria toont zich aan ons “als een voorbeeld in de beleving van de christelijke levenshouding”. Ze is “een kostbare steun voor wie binnen wil treden in een authentieke inwendige stilte van het hart. Zoals Lucas het zei: ‘De moeder [van Jezus ] bewaarde alles wat er gebeurd was in haar hart'” (cfr. Laurent Landette, Hoe leer ik bidden van dag tot dag? Een eenvoudige, praktische methode, p. 139).

[…]

Lees meer in KERK & leven van 29 april 2020


Pater Félix