In ‘De Ark’ heeft alleen liefde geen beperking

Op de dekenale conferentie van april kwam Geert De Cubber getuigen over de Ark-gemeenschap in het algemeen en concreter over de Ark-gemeenschap in Drongen. Hij heeft daar een tijd voltijds gewerkt en is er nu nog steeds als vrijwilliger actief. Op een indringende manier toonde hij hoe in deze gemeenschappen de werken van barmhartigheid worden beleefd.

In België zijn er drie Arkgemeenschappen. In totaal zijn er 130, verspreid over 30 landen. De Ark-gemeenschap van Drongen is in november 2011 opgericht. Zij herbergt mensen met een verstandelijke beperking. Deze bewoners tellen daar voor 100 % mee. Mensen met en zonder mentale handicap doen er alles samen: leven, wonen, werken, eten, bidden, afwassen, koken, poetsen, ruzie maken en het weer goed maken. Het is een zeer groot gezin: er zijn steeds zeven gasten aanwezig en drie inwonende assistenten. Ieder heeft zijn inbreng. Zo delen we het leven van elke dag. De persoonlijke band die tussen ons groeit, geeft een warme kleur aan wat we doen en wie wij zijn. Dat werkt aanstekelijk.
We wonen in een vleugel van de Oude Abdij in het hartje van Drongen, op 3 km van het centrum van Gent. Er is een heel groot park waar wij graag gebruik van maken. Voor ons huis gebruiken we het Franse woord ‘foyer’. Het roept het warme beeld op van een plaats met open haard. Aan die huiselijke sfeer werk je op verschillende manieren actief mee. Bij het eten zit men samen met de andere bewoners rond dezelfde tafel. Vaak zitten er ook bezoekers mee aan tafel. Het zijn de belangrijkste momenten van de dag. Men neemt elke week deel aan de foyeravond: een moment om te plannen, om te luisteren en om te vertellen over wat je denkt en voelt. Men brengt veel tijd door in de leefruimten: keuken, eetkamer, woonkamer, eventueel TV-kamer en stille ruimte. Ze zijn het hart van de foyer.

[…]

Lees meer in KERK & leven van 15 juni 2016

Verslag door Jan De Lil