Helden en heiligen

Op het feest van Allerheiligen sprak ik over het verschil tussen helden en heiligen. Verschillende mensen vroegen om deze tekst beschikbaar te stellen. Daarom publiceren wij hem. Ook na Allerheiligen kan hij onze christelijke beleving inspireren.

Helden zijn er bij de vleet. Echte en verzonnen helden; helden van de daad of andere die door de media gemaakt zijn. Helden die blijven en een monument hebben in hun geboorteplaats of op een muurplaat aan hun geboortehuis; helden van korte duur die zo diep gevallen zijn als hun standbeeld hoog was; helden van één moedige of uitzonderlijke daad, niet noodzakelijk van een lang heldhaftig leven…

Heiligen zijn heel anders. Om tot held uitgeroepen te worden, moet je iets buitengewoons doen. Een heilige doet niets bijzonders of, beter gezegd, hij of zij doet het gewone op een buitengewone manier.

Naar een held kijk je op en schreeuw je je bewondering uit. In de nabijheid van een heilige word je stil en ga je nadenken. Held kun je worden op slag. Heilig ben je nooit in één keer, maar slechts beetje bij beetje; men groeit in heiligheid, een leven lang.

Een held word je hoog op een berg, diep in het water, in een ruimteshuttle, in een sportwedstrijd, in het oorlogsgeweld… Een heilige word je onopgemerkt: in de keuken of je woonkamer, achter je bureau of in je werkplaats, op die enkele vierkante meter waar je doet wat van je verwacht wordt… Sommige helden zijn heiligen geweest en sommige heiligen waren ook helden. Maar dat hoeft niet noodzakelijk samen te gaan.

[…]

Lees meer in KERK & leven van 17 november 2021

Pastoor Frans