Heilige Lucia (13 december)

Bron: Wikipedia / Bengt Nyman (Vaxholm, Sweden)

Lucia van Syracuse (volgens traditie 283 – 304) is een christelijke martelares, die vereerd wordt als heilige door zowel katholieke en orthodoxe christenen. Ze is de patroonheilige van de blinden. Ze is de enige katholieke heilige die ook vereerd wordt door de lutheranen in Scandinavië. Vandaar dat in deze landen de heilige Lucia heel belangrijk is.

Legende

Volgens de legende leefde Sint Lucia in de tijd van de christenvervolging door keizer Diocletianus (regeerde 284-305). Ze was een aristocratische jonge vrouw en de dochter van een Romeins burger in Syracuse. Haar moeder, Eutychia, regelde een heidense echtgenoot voor haar dochter, maar Lucia haalde haar moeder over het huwelijk niet door te laten gaan en de bruidsschat als aalmoezen onder de armen te verdelen. Lucia had immers Christus als bruidegom gekozen en wilde eeuwig maagd blijven. Haar verloofde kwam echter op de hoogte van het uitdelen van de bruidsschat en hij gaf Lucia daarop als christen aan. Men verzocht haar een offer aan de keizer te brengen, maar ze weigerde. Daarop werd ze veroordeeld tot tewerkstelling in een bordeel, maar op wonderbaarlijke wijze bleken de wachters haar niet te kunnen afvoeren, ook niet nadat men een ossenspan had ingezet. Later probeerde men haar levend te verbranden, maar ook van de brandstapel leek zij geen last te hebben. Daarop werd ze met zwaardsteken om het leven gebracht. De fatale wonde zou zijn toegebracht door met een zwaard door haar hals te steken.

Een andere legende verhaalt hoe Lucia haar ogen verloor. Eén versie verhaalt dat een heidense minnaar naar haar hand dong. Hij maakte haar een compliment over haar mooie ogen, waarna ze haar ogen uitstak en hem deze toezond op een schaal, met de boodschap haar verder met rust te laten. Op wonderbaarlijke wijze bleef ze echter in staat te zien. In andere versies van de legende worden haar ogen uitgestoken bij haar marteldood. Beide versies komen in heiligenlevens ouder dan de 14e eeuw niet voor en zijn daarom waarschijnlijk een latere toevoeging.

[…]

Lees meer in KERK & leven van 8 december 2021

Jan De Lil