Geloofstocht met een volwassen catechumeen

Sedert anderhalf jaar begeleid ik een jonge vrouw op weg naar haar doopsel. Het betreft Silke De Galan uit Idegem, die op 27 februari door de bisschop officieel is opgenomen als kandidaat voor het doopsel. In de weken na Pasen zal zij gedoopt worden. Het begeleiden van deze doopselkandidaat deed mij ook nadenken over mijn eigen geloven.

[…]

Je staat er niet alleen voor

Geluk en geloof liggen ontzettend dicht bij elkaar. Het gaat bij religie niet op de eerste plaats over geluk, maar geloof kan wel helpen om gelukkiger te worden. Geloven is niet nodig om gelukkig te kunnen zijn. Ik ken genoeg mensen die niet geloven maar toch gelukkig zijn. Ik kan enkel vertellen wat geloof voor mij betekent, getuigen van mijn eigen geloofsleven. Het geloof dat je er nooit alleen voor staat geeft mij vertrouwen, zekerheid, maar vooral geluk in het leven. Ik prijs me gelukkig dat ik geloof. Mijn geloof is mijn houvast in een leven dat soms vlot gaat, maar soms ook eens woelig kan zijn. Het kan rust geven en ruimte misschien om met hulp van religie ordening te zien. Religie geeft een adres voor klachten, opstand en weerstand, geeft iemand om mee te vechten. Het christelijk geloof is geen recept om gelukkig te zijn. Het verschaft rituelen: de doop van een kind, of ook een uitvaart. Bestaande vormen die richting geven bij gevoelens van angst, verdriet en dankbaarheid.

[…]

Lees meer in KERK & leven van 10 maart 2021

Ann Van Nieuwenhove