Concertband Cecilia Geraardsbergen

Op 21 november luistert de Concertband Cecilia Geraardsbergen de eucharistieviering van 17 uur op ter gelegenheid van het patroonsfeest. Dit feest stoelt op een zeer oude traditie.

(c) Sophie Richez

In de 16de eeuw was er al een gilde van Sint-Cecilia actief in Geraardsbergen. We moeten deze vereniging echter zien als een gilde van alle muzikanten en niet alleen van blazers. Trouwens, harmonieorkesten ontstonden pas in de 18de eeuw. Tijdens het Franse bewind, eind 18de – begin 19de eeuw is er melding van twee blaaskapellen die al lang bedrijvig zijn in de Oudenbergstad, maar helaas werden hun namen niet vermeld.

Burgemeester Charles Bogaert liet ze fusioneren en de Harmonie Sint-Cecilia Geraardsbergen was geboren. In programmaboekjes en affiches wordt de naam diverse keren vermeld: in 1816 en 1832 als de Maetschappij van Ste Cecilia, le corps d’harmonie de la société de Ste-Cécile in 1846, de Muziekmaatschappij H. Cecilia in 1882. In het begin van de 20ste eeuw evolueerde de harmonie tot fanfare, dat wil zeggen dat de fluit-, hobo- en klarinetspelers verdwenen en plaats maakten voor meer koperblazers. In 1910 kreeg het muziekkorps de nieuwe benaming Koninklijke fanfare Sinte Cecilia.

In 1971 klasseerde Cecilia zich tijdens de Provinciale muziektoernooien in de afdeling uitmuntendheid. In de jaren 1980-1990 kwamen de  fluit, klarinet, hobo en fagot terug en ook de synthesizer, gitaar en basgitaar deden hun intrede zodat de fanfare evolueerde tot een orkest van ca. 70 muzikanten dat zich vrijwel enkel toelegt op concerten. In 2000 veranderde de naam in Concertband Cecilia Geraardsbergen en in 2003 volgde een promotie naar ere-afdeling tijdens de provinciale muziektornooien.

[…]

Lees meer in KERK & leven van 18 november 2015

Jan Coppens